lördag 23 maj 2009

Shopping och tokjäst bröd



Vi hade inget särskilt att göra idag då vädret var lite trist, så vi bestämde oss för att åka till Nacka Forum, ett stort köpcentrum inte långt från Gustavsberg. Vår mellandotter Maja avskyr att gå i affärer och ville stanna hemma, själv. Hon passade på att rita, jobba i sin mattebok och leka med våra möss. Igår kväll hade jag startat igång en liten surdeg och på morgonen kompletterade jag med en s.k. "raskdeg" där man tillför lite jäst också. Innan vi åkte och handlade, vid lunchtid idag, körde jag degen med övriga ingredienser och lät den jäsa i bunken. Detta bröd är inspirerat av "Urbans tyska surdegsbröd" som jag bakat tidigare, men jag mixtrade lite för spänningens skull...

Vi spenderade några timmar i affärerna och kom hem med födelsedagspresent till snart femårige lillebror samt kläder till 11-åriga storasyster som växer så att det knakar. Det blev också lite onödigt men fint till mor själv att ta på... såklart... Pappa Olof tjatade till sig två storpack sportsockor, såna som man får ohämmat mycket tåludd av...

När vi kom hem hade degen jäst över alla bräddar, den hejdades enbart av plastfolien som jag hade dragit över bunken. Jag matade försiktigt ner degen innan vi åt hämtpizzorna vi köpt på väg hem. Uäh! Jag gillar inte alls sådana, men ingen av oss orkade med att starta grillen och sedan vänta två timmar på den hela kotlettraden som vi marinerat på förmiddagen. Det blev nödmat, helt enkelt. Som tur var hade pizzorna riktiga, färska champinjoner. Jag är dock skeptisk till skinkan som känns väldigt pressad och processad.

Degen hann jäsa upp igen, mera kontrollerat denna gång. Den var mycket kletig eftersom jag i vanlig ordning inte hade riktig koll på mjölmängden. Men det blev i alla fall tre fina limpor, inte alls höga, men goda och med fina små luftbubblor. Så här tror jag att jag gjorde:

Kväll:
150 g rågsurdegsgrund ur kylen
150 g rågmjöl (Saltå kvarn, verkar vara mellangrovt)
300 g ljummat vatten (alltså blanda kokt och kallt till fingervärme)
Blandade i bra bunke och plastade in.

Jag sköljde och skållade också ca 1,5 dl hela vetekorn (Saltå kvarn) och lät "skållet" stå framme över natten.

Morgon:
"Raskdeg" bestående av:
13 g jäst
ca 4 dl ljummat vatten
ca 500 g rågsikt
surdegen från kvällen innan
Jästen löste jag upp med lite vatten och blandade i övriga ingredienser till denna "raskdeg" i degblandaren. Sedan fick det stå och mogna med plastfolie över ca 2-3 h.

Lunch:
ca 3 dl ljummat vatten
1 dl vetekli
1 dl vetegroddar
1 dl grovt rågmjöl
12 g jäst
ca 600 g vetemjöl (man bör kunna ta mer för att få en mindre klibbig deg!)
20 g salt
stött fänkål samt malda brödkryddor (anis och fänkål) efter smak, jag tog någon tesked
mörk sirap efter smak, jag tog 3-4 msk

Jag löste upp jästen i lite vatten i en skål och körde igång degblandaren på långsam hastighet innan jag hällde i vattnet med jästen och övriga ingredienser utom saltet. Det skållade vetet fick rinna av i en sil innan det hälldes ned i degen. Jag fick dra upp hastigheten till 2/3 fart och körde ca 5 minuter innan jag hällde i saltet och körde med ännu lite högre hastighet i ytterligare några minuter. Sedan fick degen jäsa plastfolieövertäckt, tyvärr helt ensam och okontrollerat.

Middag:
Med mycket mjöl på diskbänken kladdade jag ut degklägget och delade i tre delar som jag och maken brottade ner i oljesmorda och rågmjölade formar. Det hela såg för uselt ut, men limporna började genast höja sig. Jag lät dem inte jäsa mer än ca 40 minuter eftersom jag hade tröttnat på eländet, men jag antar att det kunde fått ta ytterligare en stund. Ugnen satte jag på 250 grader och skjutsade in formarna på gallret på nedersta falsen, sänkte genast till ca 220 grader och lät bröden grädda i 50 minuter. De reste sig riktigt fint trots den tunga och klibbigt överjästa degen och skorpan blev suverän. Jag hade skårat bröden med två längsgående skåror när de lagts ned i formarna och då passade brödet på att spricka lite fint längs dessa skåror. Inte dumt alls. Doften i köket kan inte beskrivas, det är härligt att baka bröd!

Limporna gick mycket lätt att tippa ur formarna och bröden fick svalna på galler utan bakduk. En limpa svepte jag in i en kökshandduk och tog med på vår kvällspromenad till goda vänner. Jag har märkt att vi ändå inte hinner äta upp allt bröd innan jag bakar igen och då är det roligt att ge bort en limpa som är nybakt. Bröden är på bilden längst upp.

Jag bakade faktiskt i tisdags också, mina bästa ljusa bröd då jag struntade i formar och gjorde superfina "franskor" med sneda skåror, se nedan när de tas ut ur ugnen. Vi har lyxrostat detta hela Kristi Himmelsfärds-ledigheten. Med Värmdö-tillverkad hallon-rabarbermarmelad (av Anna Ranebo, Nora Gård). Och vanlig prästost, såklart. Mums! Dagens variant av "Urban"-bröd med hela vetekorn i smakade mycket bra med lite smör på till en kopp grönt te nu på kvällen.


1 kommentar:

Olof sa...

Det var, som vanligt, mycket goda bröd. Mums! Jag som normalt sett inte brukar ha så bra aptit till frukost kan nu äta hur många goda smörgåsar med surdegsbröd som helst. Tack för det frun!